Kürtaj

Kürtaj latince kökenli ve kazımak amlamına gelen bir kelimedir , tıp literatürüne önce küretaj , daha sonrada kısaltılarak kürtaj olarak girmiştir. Genel anlamda kürtaj dendiği zaman gebelik sonlandırma akla gelir. Eski zamanlarda henüz vakum kürtaj bilinmez iken gebelik sonlandırmak için yapılan kürtaj işleminde rahim içi yani uterus çepeçevre kazınırdı, adeta kabak dolması gibi oyulur ve gebelik kesesi kör bir şekilde çıkartılmış olurdu . Jinekolojide ultrasonun kullanımı ve vakumlu kürtaj tekniği ile gününüzde artık rahim kazıma yapmıyoruz , coca cola pipetine benzer bir kanül ile sadece gebelik kesesi alınabiliyor , böylece nerdeyse rahme dokunulmadan acısız kürtaj yapılmış oluyor. Bu yazımızda kürtaj , kürtaj nasıl yapılır , vakum kürtaj metodu, kürtaj fiyatları , kürtaj sonrası , kürtaj yasası gibi konuları inceliyoruz. 

Kürtaj fiyatları

Kürtaj ücretleri İstanbul'da 2019 yılı ortalarına doğru nekadardır diye birçok hastamız soruyor , çocuk aldırma fiyatları sıklıkla kürtaj öncesi yapılan ultrasonda tespit edilen hamilelik haftasına bakılarak belirleniyor. Mesela adet gecikmesi ile yapılan gebelik testiniz çift çizgi çıktı yani pozitif, bu sizin en az 4 haftalık hamile olduğunuzu gösterir ve İstanbul'da kürtaj yapılan yerlerde en ucuz kürtaj fiyatı olarak ...tl civarına gebelik sonlandırabilirsiniz. Ama ultrasonda 5 haftalık gebelik çıkarsa bu sizin kürtaj masrafınızı arttıracaktır, yada 6 haftalık , 7 haftalık veya dahada ileri gebeliklerde bebek aldırma ücretlerde paralel olarak artar. En geç 10 haftaya kadar kürtaj yaptırabilirsiniz , 11 hafta ve daha ileri gebelikler için kürtaj yasağı söz konusudur. 

Kürtaj nasıl yapılır ?

Eski sistem kazıma kürtaj yöntemi artık uygulanmadığı için en iyisi ben size vakumla kürtajı anlatayım ; sırası ile yapılan işlemler , hastanın kabulu , ultrason ile gebelik haftası tayini , rahim girişinin lokal anestezikle uyuşturulması, hegar bujisi ile collum dilatasyonu, karmen kanülünün colluma yerleştirilmesi , vakum aparatının kanüle takılması , negatif basınç uygulanarak gebelik kesesinin dışarı alınması , tekrar ultrason yapılarak rahim içinde parça kalmadığına emin olunması. 

Kürtaj yasası

Ülkemizde gebelik sonlandırma yani kürtaj için çeşitli yasal kısıtlamalar uygulanmaktadır , kürtaj kanununa göre en geç 10 haftaya kadar kürtaj yaptırabilirsiniz , daha ileri gebelikleri sonlandurmak yasaktır. Ayrıca kendi başınıza kürtaj kararı alıp uygulamak için yaşınızın reşit olası gerekir , 18 yaşından küçük iseniz anne veya babanızın rızası aranır. Bekar bayanlar reşit iseler kendi kararları ile kürtaj olabilirken , resmi nikahlı bayanlar eş iznine tabidirler.

Kürtaj sonrası

Çocuk aldırdıktan sonra nelere dikkat etmek gerektiğinide yazımıza ekleyelim dedim ; kürtaj sonrası cinsel ilişki için 10 gün kadar zaman bırakmamızı tavsiye ediyoruz, kürtajdan sonra ilk adetinizi 40 gün kadar sonra göreceksiniz, kürtaj sonrası ağrı ve kanama şikayeti vakum kürtajda pek fazla olmaz , belki lekelenme şeklinde birkaç gün çok hafif kanama olabilir , adet ağrısı boyutundada hafif karın ağrılarınız olabilir. Kürtajdan sonra hamilelik için sorun yaşamazsınız , ne zaman isterseniz yeniden gebe kalabilirsiniz.

Kızlık zarı dikimi

İstanbul Bakırköy'deki jinekoloji muayenehanemizde 2 farklı metodla kızlık zarı dikimi yani himenoplasti ameliyatı yapıyoruz, eski bir yöntem olan geçici kızlık zarı dikimi artık nadiren uygulanıyor , ancak fazla vakti olmayan ve birkaç gün içinde cinsel ilişkiye girecek olan bayanlara uygun bir dikim metodudur, zira en fazla 10 gün dayanır. Buna karşılık dünyadaki en modern ve en iyi himenoplasti metodu olan flep yöntemi kalıcı kızlık zarı dikiminde kızlık zarı vajina duvarından kaldırılan ince bir flep tabakası ile yeniden oluşturulduğu için dikim sonrası cinsel ilişkiye girmek için sonsuz zaman verir. Kızlık zarının dikilmiş olduğu kesinlikle anlaşılmaz ve cinsel ilişkide zar bozulunca mutlaka kızlık zarı kanaması ortaya çıkar. 2019 yılı için İstanbul'da kızlık zarı dikimi fiyatları ortalama ....tl civarından başlar.

Kürtaj yorumları

Blogumuza kürtaj olan hastalarca gönderilen yaklaşık 1459 adet kürtaj yorumunu , içeriğinde memnuniyet ve teşekkür ifadeleri yeraldığından dolayı diğer jinekolog arkadaşlara karşı haksız rekabete yol açabilir endişesi ile yayından kaldırdım , gebelik sonlandırma ile alakalı yorumlar için lütfen telefonla arayınız. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kızlık zarı bozulmadan kürtaj

Kürtaj fiyatı forum